Inom alla motorsporter finns det regler för att få köra. Reglerna är i regel striktare när det är dags för tävling, men även vid träning finns det restriktioner. Men vilka krav finns det egentligen?

Måste man ha körkort?

Inom flera motorsporter krävs det faktiskt inte att man har ett vanligt körkort. Dock behöver man gå olika kurser och få tillstånd eller licenser för att få tävla. Om man har haft ett vanligt körkort och sedan blivit av med det på grund av rattfylla eller liknande är det dock inte säkert att man kan vara med och tävla.

Hur gammal ska man vara?

Inom de flesta motorsporter ska man vara minst 18 år för att få delta i större tävlingar. Det finns dock undantag och då kan man börja köra från att man är 15 år gammal ungefär. När det gäller ungdomsklasser finns det dock ofta restriktioner gällande bilens hastighet, banornas svårighet och så vidare.

Hur lär man sig köra?

Om man inte har hanterat en bil eller motorcykel innan kan man inte bara ge sig ut på banan utan man behöver träna. På många motorsportarenor ordnas det kurser och träningar där man är välkommen även om man inte har kört innan. Det kan kosta en del pengar att vara med men om man verkligen vill satsa på sporten är de väl investerade.

Ett annat alternativ är att man helt enkelt frågar på plats på banan om det finns någon som kan tänka sig att lära ut körning.