Tävlingar i rally kan antingen ske på asfalterade banor, eller på sådana som delvis är förlagda i skog och mark, på grusvägar eller genom snö och is. Bilarna ser nästan ut som vanliga vardagsbilar, men de är förstås rejält förändrade i sina motorer och i andra delar.

Rallybilen

En rallybil kan antingen vara en vardagsbil som trimmats och designats, eller så är det en specialtillverkad bil som tagits fram för att vara snabb och hållbar. Ofta är bilen täckt med olika sponsorloggor, den har en invändig bur som skyddar vid krockar och om bilen voltar, den har specialbyggda säten och plats för kartläsare.

Bilen ska också tåla att köras i hög fart även om terrängen är sämre. Det är inte ovanligt att bilen hoppar över gupp, kör på stenar och annat om rallyt går genom skogen. Inom rally gäller det också att komma först i mål. Bilen måste alltså också vara snabb. Många av de helt vanliga biltillverkarna skapar faktiskt också extra starka och kraftiga motorer till rallybilarna. De tillverkar också andra tillbehör som gör att bilen snabbt kan accelerera men den är fortfarande lättstyrt.

rstilen

Inom rally behöver man i regel en kartläsare eftersom att banan kan vara lång. Man har helt enkelt inte tid att titta på kartan själv. Körstilen är ofta aggressiv och man måste ha koll på var man har bilen. Man ska också behärska flera typer av väglag och man kan inte vara rädd för att sladda. Som förare bör man kunna hantera bilen även i en högre hastighet och man ska ha en snabb reaktionsförmåga så att man kan avvärja eventuella faror.

Är det en dyr sport?

Att tävla och träna rally kan vara en ganska dyr sport. Om man blir en riktigt duktig förare kan man ofta få bilar och andra tillbehör sponsrade men som nybörjare har man inte samma förutsättningar. Ibland kan man ha tur att låna en annan förares bil, och vid träning finns det ofta övningsbilar att använda. Man bör dock vara beredd att investera en hel del pengar i sitt körande om man vill bli duktig. Ett bra alternativ kan vara att man helt enkelt börjar som kartläsare. Då kan man tjäna pengar samtidigt som man ser hur en van förare hanterar bilen vid olika situationer.