Folkrace är en av de allra populäraste motorsporterna i Sverige och har så varit under flera år. Det är kanske inte så konstigt eftersom att den bjuder på en hel del spänning, den körs i stora delar av landet, lockar mycket publik och dessutom är den förhållandevis billig att delta i.

Hur går tävlingen till?

Folkrace körs på en inhägnad bana som ofta ligger en bra bit från byar och städer då tävlingen för en del oväsen. Man kör varv efter varv och det handlar om att komma i mål först och på kortast tid. Tävlingen är indelad i olika klasser efter hur pass gammal samt erfaren föraren är. De lägsta klasserna är ungdomsklasser och debutantklasser. Där tävlar de förare som inte alls tävlat innan, eller som inte vunnit några lopp.

Försäljning av bilarna

I alla klasser utom ungdomsklasser och debutantklasser ska bilarna säljas efter loppet. Bilarna säljs för 8000 kronor styck, aldrig mer eller mindre. De som är intresserade lämnar bud på 6500 kronor till tävlingsledaren och denne lottar sedan bland alla de lämnade buden. Den som vinner lottningen får köpa bilen för 8000 kronor. Den här regeln är till för att inte personer ska skaffa sig ett stort övertag genom att lägga ner hundratusentals kronor på bilarna. När man vet att man inte får mer än 8000 kronor för bilen och att den ska säljas efter loppet vill man helt enkelt inte spendera för mycket pengar på den.

När bilen säljs får man dock plocka ur privat utrustning som stol, bälte och ratt om originaldelarna finns. Man får också ta ut brandsläckare och liknande saker om man vill.

Banan

En folkracebana kan vara oval eller utformad med olika komplicerade svängar. Det är inte ovanligt att banan är lite mer svårkörd med lera, grus och liknande väglag. Det gör att bilarna sladdar en hel del och det är inte ovanligt att man kör fast eller att förarna krockar med varandra. Plåtkontakt förekommer frekvent och när man köper en folkracebil får man räkna med både plåtskador och smuts.

Vem får köra?

Folkrace är en sport där nästan alla får delta. Man kan börja träna när man är 15 år gammal, och också börja köra ungdomsklasser när man kan hantera bilen på ett säkert sätt. Man kan få speciella tillstånd att köra om man inte har körkort, men det finns regler som säger att man inte får ha kört påverkad, rattfull eller begått allvarliga trafikbrott. Man ska också kunna visa att man hanterar bilen på ett bra sätt ute på banan.

Vad kostar det att delta?

I de allra flesta bilsporter är bilen det dyraste. Här kan man dock komma över sådana relativt billigt. Man måste dock vara beredd på att det kostar en del pengar att åka runt till olika tävlingar i folkrace som Svenska Bilsportförbundet ordnar och dessutom kostar verktyg och annat en del.