Bilsporten formel 1 är en av de allra snabbaste motorsporterna man kan delta i. Här kör bilarna varv efter varv på en asfalterad bana. De största banorna finns i varmare länder med bra klimat. Det behövs nämligen ett relativt torrt väder för att man ska kunna hålla hastigheten uppe, annars kan allvarliga olyckor inträffa. Lite regn kan man köra i men många gånger får tävlingar stoppas på grund av att det helt enkelt regnar för mycket.

Bilarna

Formel 1 bilar är lätta och det behöver de vara för att kunna röra sig så fort. Föraren sitter väldigt nära marken och bilen är liten. Motorn väger lätt men är otroligt kraftfull. Förutom det har bilen kraftiga däck, som dock är helt utan mönster för att bilen ska få så lite luftmotstånd som möjligt.

Hur blir man aktiv inom sporten?</h2>

Ofta får man ett intresse genom att man tittar på sporten. Ibland kan det finnas möjlighet att provköra en formel 1 bil tillsammans med en erfaren förare i samband med olika evenemang. Att börja med formel 1 är dock inte helt enkelt. De flesta får helt enkelt börja med att utföra olika aktiviteter vid sidan av banan. Om det sedan visar sig att man har fallenhet för sporten när man provkör bilar eller liknande kan man få börja köra mer.

Vad kostar det?

Formel 1 är en väldigt dyr sport att delta i. Den nämns ofta som en av de allra dyraste motorsporterna i hela världen och det kanske inte är så konstigt. Bara en formel 1 bil kan kosta närmare en miljon kronor och under ett lopp behöver bilens däck bytas ett antal gånger och då är det inte tal om däck för några hundralappar utan de kostar flera tusen kronor styck.