Om man har en bil vet man att reparationer kan kosta en hel del. Med lite kunskap kan man dock göra en del reparationer helt på egen hand men vad är egentligen viktigt att tänka på? Dra åt handbromsen och lägg i en växel, ett bra billyft, medhjälpare och rätt arbetskläder är viktigt.

I de allra flesta bilar kan man byta lampor, fylla på olja och byta vissa delar själv. Kanske behövs lite hjälp från bilens instruktionsbok eller internet. Men som hobbymekaniker finns det en del saker att tänka över innan man sätter igång och mekar. Man bör till exempel alltid meka i rätt kläder så man inte skadar sig. Vissa material kan till exempel fatta eld och brinna.

Viktiga saker att tänka på när man mekar med bilen

Om man ska arbeta med bilen är det viktig att dra åt handbromsen och lägga i en växel så att bilen inte kommer i rullning. Detta är extra viktigt om arbetet ska ske under bilen så att man inte kläms under den. Om bilen ska lyftas och arbete ske där under måste bilen pallas upp ordentligt. Det allra bästa är om man kan använda en billyft men med domkraft och ordentliga pallbockar brukar allt gå bra så länge man ser till att bilen står stabilt och det är också en fördel om man har en medhjälpare till hands.

När man ska arbeta med bilen själv är det en fördel om den är kall. Bilen har många delar som kan bli ordentligt varma och det är lätt att råka ut för brännskador. Om man ska tömma någon av bilens vätskor är detta extra viktigt. Det enda undantaget är om bilen måste bli tom på olja. Då bör oljan vara varm. Skyddskläder och handskar är här ett måste.

Om arbetet ska ske i bilens motor, medan bilen är igång gäller det att hålla koll på fingrarna. Många delar rör sig och dessutom finns mycket elektriska komponenter i motorn. Som hobbymekaniker finns det många skaderisker. Om man känner sig osäker är det ofta bättre att lämna in bilen till någon som kan sin sak.

Att hålla extra koll på när man ska arbeta med bilen

  • Se till att bilen står stilla
  • Ha bra kläder
  • Använd skyddsskor och handskar
  • Arbeta med kall bil om möjligt
  • Se till att ha rätt kunskaper