Det händer ganska ofta att om man äger en bil med dragkrok och släp så är man den bästa vännen för många, vid vissa tillfällen. Men faktum är att det är något som alla behöver någon gång i sina liv. Oftast handlar det om att någon ska flytta och behöver hjälp att köra sitt möblemang, eller att man har en del skrot som behöver slängas. Vad det än är vad man ska köra så finns det en del regler som gäller i trafiken och just släpvagnar i Sverige.

ett äldre släpOlika typer av släp

Det finns först och främst två typer av släpvagnar som gäller om dessa är bromsade eller obromsade, detta avgör exempelvis hastigheten som man får färdas med sitt släp. Hastigheten skiljs åt med hela 40 km/h, för den obromsade får du endast färdas i 40 km/h med släpet tillkopplat, det betyder alltså att 80 km/h är det som gäller för ett bromsat. Den andra faktorn som skiljer dem åt och är viktig utifrån körkortets behörighet är vagnens och bilen gemensamma vikt, en släpvagn som beräknas vara ett lätt har totalvikten av 750 kg. Med behörighet B får man dra en lätt släpvagn bakom sitt fordon, för en tung släpvagn gäller E-tillägg, exempelvis BE.
Släpvagnar väljer man efter behov och behörighet, det enklaste är att köpa ett släp som är lätt och bromsat för den som ska köra några enstaka saker eller flytta. För den mer professionella föraren med E-tillhörighet och många ärenden att uträtta så är en tyngre bromsad släpvagn rätt val.