Inför den årliga besiktningen av bilen är det viktigt att inte glömma bort att åtgärda eventuella fel så att besiktningsmannen inte ålägger ett körförbud på din bil.

Oavsett om man äger en personbil eller en storstadsjeep måste fordonet varje år besiktigas. Vad detta innebär är att Svensk bilprovning genomför en kontroll av landets alla bilar och avgör om bilen är körduglig eller inte. Vad många bilister glömmer att göra innan besiktningen är att kontakta en professionell bilmekaniker för att rätta till eventuella fel och brister innan besiktningsmannen hittar dem. Ett bra tips är att be sin mekaniker att ta en extra titt på bilens alla lampor för att säkerställa att de är funktionsdugliga så som bilens blinkers och varningslampor inuti bilen. Det som bisiktningsmannen kontrollerar och lägger fokus på under besiktningen är strålkastarnas räckvidd, lutning och framförallt ljusstyrka. För att ge bilen en extra edge kan man fästa extraljus på bilen och för dem som bor utanför storstäder där vägbelysning inte alltid är en självklarhet är detta en bra lösning för att kunna se tydligt i nattens mörker. På Oljebaren LED extraljus finns flera olika modeller av LED-belysning att välja mellan. Till exempel kan man montera fast en extra ljusramp på sin bil för att verkligen kunna lysa upp vägen framför sig eller en LED lampa med extra lång räckvidd för att se långt framför sig.

Andra knep för att ta sig igenom besiktningen:

När besiktningsmannen går igenom bilen är det viktigt att alla punkter går igenom. En viktig sak att göra är att kontrollera så att det finns minst en varningstriangel i bilen och att backspeglarna är hela och funktionsdugliga. Vidare måste däckens mönsterdjup vara minst 1,6 mm och om en löstagbar dragkrok finns för din bil måste denna tas med och visas upp. Det vanligaste misstaget som många gör är att de glömmer bort att kolla så att lampan ovanför registreringsplåten lyser, vilket kan vara svårt att se i dagsljus. Ett bra förslag är att kontrollera alla bilens komponenter några dagar innan en inbokad besiktning för att ha god tid på sig att reparera eventuella fel som kan framkomma.