Att piffa upp bilens utseende har blivit en trend bland svenska bilägare den senaste tiden. Det finns mängder av tillbehör och produkter som ger bilen det där lilla extra. Vad många kanske inte vet är att det dessutom går att öka värdet på bilen med rätt stylingprylar. Att tänka stil är viktigt, men funktion spelar också en viktig roll inom bilstyling.

Att satsa på smarta lampor med avancerade reflektorer är en het potatis i bilvärlden just nu. LED-lampan har revolutionerat många områden och där ibland bilbranschen. Att montera en LED ramp under eller över registreringsskylten är en trendig stylingdetalj. Lamprampen ger bilen ett mervärde såväl estetiskt som funktionellt. Att byta glödlampor till LED höjer faktiskt värdet på din bil. Det är med andra ord ett smart drag om tanken är att sälja bilen vidare inom en snar framtid!

Ny teknik inom belysning

Just bilbelysning har genomgått en tämligen revolutionerande utveckling inom biltillverkning och även reservdelsindustrin. Nya tekniker ger inte bara bilarna ett modernare utseende utan samtidigt avancerade funktioner. När det gäller just belysning har innovativa styling-produkter till bilen ofta en stor effekt på körupplevelsen. Även säkerheten spelar en viktig roll när det gäller den nya sortens lampor och stylingdetaljer till bilar. Den nämnda LED-rampen är ett bra exempel på tillbehör som ger bilen ett enormt mervärde. Monteras en mer avancerad variant av produkten kan bilföraren räkna med imponerande reflektorer som förbättrar körupplevelsen. Det finns dessutom LED-lampor med 4 500K i färgtemperatur som i hög grad undviker risken för trötta ögon. Dagens moderna styling-produkter inom belysning kan dessutom lysa upp sträckor på upp till närmare 750 meter.

Lagarna gällande bilbelysning

En aspekt som dock är viktig att ha i åtanke när bilbelysning monteras som styling på en bil är trafikreglerna gällande detta. På Transportstyrelsen finns exakta detaljer kring fordonsbelysning och vad som gäller på svenska vägar.

Ibland kan modeller och lampor omfattas av försäljningsförbud. Det är den svenska myndigheten Elsäkerhetsverket som ansvarar för den typen av kontroll gällande belysning. När exempelvis en LED-lampa förbjuds är beslutet taget utifrån säkerhetsaspekter kring produkter. Det är i de flesta fall på grund av att lampan stör nätanslutningen. Annan ansluten utrustning i samma elnät påverkas då automatiskt av störningen. Elsäkerhetsverket beslutar kring förbud utifrån olika störningsnivåer. Den som vill köpa en snygg belysningsattiralj till bilen bör därför kontrollera vilken typ av lampa det rör sig om. Normalt sett finns förbjudna varianter inte tillgängliga på marknaden, men risken finns alltid.

LED-ramp och extraljus?

Det är framför allt monteringen som skiljer LED-rampen och separata extraljus åt. En ramp har ju redan sin “fästramp”, vilket gör det enkelt att montera produkten på bilen. Den kan exempelvis sättas ovanför eller under registreringsskylten och monteringen blir då genast enklare. Annars är det inte några stora skillnader mellan att välja en ramp eller vanliga extraljus. Rampen är dock det spontana tipset eftersom det ger bilen en riktigt läcker detalj. Försök att fixa monteringen på egen hand, för det är ett moment som kostar en hel del att få gjort på verkstad. Däremot ska ingen montering utföras om det finns en risk att jobbet inte blir korrekt gjort!