Om man kommer som flykting från land utanför EU, alltså Syrien eller Irak, måste man inom ett år ta om sitt körkort för att man ska kunna få köra omkring på vägarna i Sverige. Något som vore en mardröm för alla som har körkort och tog det för en herrans år sedan. 

förarprov körkort trafikverketDet sitter i ryggraden brukar många säga när det kommer till körkortet och hur man kör. Detta oavsett hur många år sedan det var som man tog sitt körkort. Men, faktum är att det råder andra regler och man kör på ett helt annat sätt nu än förr. Att köra bil kan de flesta, men på frågan om man tror att man skulle klara ett teoriprov är en helt annan femma. Då det behövs läkarintyg för körkort för högre behörighet kan det vara bra att i samband plugga på lite teori, och kanske är det något som borde bli lag på att alla med körkort gör någon gång under sitt körande liv. Undrar man hur svårt det kan vara kan man bara kolla in detta klipp. Kommer man som nyanländ och kommer från ett land utanför EU måste man ta om sitt körkort.

Nytt körkort efter ett år

För att få köra på svenska vägar efter att ha befunnit sig i Sverige i mer än ett år, om man tidigare kommer från ett land som ligger utanför EU, gäller det att man måste ta om skritt körkort skriver Sydsvenskan. Att man måste ta om sitt körkort samt att man måste göra det inom ett år är bestämmelser från Transportstyrelsen och som alla måste rätta sig efter. Varför är på grund av att förarutbildningarna inom EU är gemensamma, men att det i andra länder kan komma att skilja sig. Detta oavsett hur bra förare man än är. Och känner man att man är en bra förare, som man bör vara, så ska det heller inte vara några problem. Om man inte passar på att ta sitt kort inom året kan det bli ett moment 22 då man måste ha ett jobb för att kunna ta körkort och har man inget körkort så får man inget jobb.