Att skaffa sin första motorcykel är för många en dröm som tänkt på länge innan man gör den till verklighet. Att teckna sin första motorcykelförsäkring är kanske inte en dröm hos fullt lika många. Men din MC måste ha en försäkring och den måste tas med i beräkningen när du står redo att skaffa din MC.

Motorcykelförsäkring kan vara en kostsam historia och det är väl värt att spendera gott om tid för att hitta det billigaste alternativet som ger det skydd du behöver. Här är några faktorer som kommer påverka din premie och självrisk.

  • Du och din MC Försäkringsbolagen baserar din premie på vem du är och vilken motorcykel du äger. Har du nyligen tagit MC körkort, är under 25 år, boende i storstadsregion och köpt en tung MC kan du räkna med en riktigt hög premie. Denna premie minskar sedan för äldre förare som har varit olycksfria. Faller du inom det tidigare exemplet helt eller delvis får du helt enkelt bita i det sura äpplet och betala dyrt för din försäkring. Det kan då vara frestande att teckna en billigare halvförsäkring men det är viktigt att vara ärlig mot sig själv, som yngre förare är man oftast i större behov av ett fullständigt försäkringsskydd.
  • Halv- eller helförsäkring Att teckna en helförsäkring är givetvis dyrare än att teckna en halvförsäkring. Om man behöver en helförsäkring är upp till en själv. Har man en billigare MC och är noggrann med underhåll samt inte kör långa sträckor kan det räcka bra med halvförsäkring.
  • Ditt försäkringsbolag Olika bolag erbjuder olika villkor för sina försäkringar. Hel- och halvförsäkringar från olika bolag kan skilja sig åt i det skydd det erbjuder och i sin kostnad. Så när man jämför två bolag räcker det inte bara att kika på pris för premie och nivå för självrisk, man måste även se på vilka skillnader det finns i exakt vad försäkringarna täcker.
  • Rabatter Då MC försäkringen kan bli en stor utgift är det definitivt värt att höra sig för och se om man kan få rabatt hos de olika försäkringsbolagen. Bilsport & MC erbjuder till exempel flera rabatter för den som försäkrar flera motorcyklar och för den som är medlem i sveriges motorcyklister. Man kan även få rabatt om man köper sin MC hos någon av deras samarbetspartners. Hos många andra bolag kan man få rabatter om man tecknar flera olika försäkringar samtidigt hos samma bolag. Det skadar aldrig att höra sig för och förhandla.

Genom att göra sitt hemarbete och leta efter det billigaste alternativet som ger en det skydd man behöver kan man spara stora belopp. Att äga motorcykel i Sverige är en dyrbar hobby och en prisvärd försäkring kan göra skillnaden mellan om du har råd med din MC överhuvudtaget.