Det finns en rad olika saker som man ska tänka på när man köper en begagnad bil – men som tur är finns det mängder av smarta tips att hålla i minnet också!

http://www.dreamstime.com/-image17928729När man ska köpa en begagnad bil finns det många saker som man bör tänka på och något som kan vara viktigt att veta är att när man köper något av en privatperson så hamnar köpet under köplagen vilket ger köparen en större undersökningsplikt. Till exempel skriver Konsumentverkets samarbetspartner Hallå Konsument om några viktiga saker som man ska hålla i minnet när man köper en begagnad bil av en privatperson. Bland annat tipsar man om att verkligen kontrollera bilens inre och yttre ordentligt för att inte lyckas med konststycket att göra som det gamla talesättet ”köpa grisen i säcken”, vilket innebär att man betalar för något som det i slutänden visar sig har varit något annat. Därför bör köparen av bilen kontrollera alltifrån bilens xenon lampor till oljetank och lack för att verkligen vara på den säkra sidan, men något som också bör göras är att köpare och säljare tillsammans skriver ett köpekontrakt. Köper man en begagnad bil av en privatperson är det nämligen köplagen som gäller om inget annat avtalas så därför är det viktigt att man verkligen skriver ned allt man kommer fram till i ett avtal som båda parterna sedan signerar och hos Konsumentverket.se finns en bra mall man kan använda sig av för detta kontrakt.

Checklista vid överlämning av bilen

  • Kontrollera med Transportstyrelsen vem som faktiskt äger bilen så att du inte råkar köpa stöldgods.
  • Provkör bilen tillsammans med säljaren och kontrollera under bilturen så att alla bilens funktioner fungerar såsom bromsar, styrning, lampor, vindrutetorkare och övriga rörliga delar.
  • Kontrollera inre och yttre skador såsom repor i lacken och skriv med dessa i köpkontraktet så att det finns bevis för att skadorna är där eller ej vid senare tvist.
  • Se till att alla värdehandlingar som hör till bilen lämnas över såsom kontrakt, instruktionsbok, registreringsbevis och eventuella garantier hos tidigare bilhandlare med mera.
  • Anmäl ägarbyte.