Vi har tidigare skrivit om vikten av ett bra garageport, eftersom det så lätt går att ta sig in i villor via garaget om det inte är säkert. Detta är någonting vi tycker är värt att lyfta igen eftersom det, enligt en rapport från Sveriges Radio, har blivit ännu en ökning av inbrott den senaste tiden. Sveriges Radios uppgifter kommer från ett försäkringsbolag som har gjort en sammanställning av de inbrott som gjorts de senaste åren. Sammanställningen visar att det, fram till november i år, har varit hela 11 procent fler inbrott i jämförelse med förra året. Det är, om man ska dra ner det i faktiska siffror 650 fler inbrott. Och då pratar vi bara om Stockholmsområdet. Sen ska en komma ihåg att om det är en ökning i Stockholm har det mest troligt, eller kommer mest troligt, att påverka även resten av sverige. Det är Rinkeby, Kungsholmen och Skärholmen som är de mest utsatta områden, vilket även visar på att det kan ske var som helst i staden eftersom detta är mycket olika områden.

Inslaget visar inte om inbrotten har skett i villor eller lägenheter men oavsett rekommenderar vi alla att se över de möjligheter som finns för att säkra sitt hem. Det man bland annat kan göra är att skaffa larm, prata med grannarna om att ordna en bra grannverksamhet, säkra fönster (många gamla är lätta att ta sig in genom) och att som vi skrev i förra inlägget, byta ut gamla garageportar om man har det. Det är även smart att inte skriva ut på sociala medier om man ska resa bort. Då kan det nämligen sprida sig vilket gör att tjuven känner sig tryggare i att råna dig.


Titta gärna även på detta inslag med förslag på hur du kan skydda dig mot inbrott. Som alltid, är det ju faktiskt “better safe then sorry” som gäller.