Allt fler vill prova att ställa bilen hemma under cykelsäsongen på grund av att man vill minska sin klimatpåverkan. Dessutom gör många avgifter som parkering, bensinskatt och tullar att det börjar bli ekonomiskt ohållbart för många att ta bilen. Att ta cykeln till jobbet har fördelarna att det både är bra för hälsan och plånboken, även om det finns väder även på våren och sommaren som inte är så roliga för alla att cykla i direkt. 

Att det finns många biltillbehör som ökar bekvämligheten gör att det är många som ser förbi ökade priser på bensin och annat. Bilen har fortfarande många givna fördelar, speciellt om man jämför med kollektivtrafiken som kan vara både stressigt, trångt och dessutom vara försenad. Att bilen fortfarande är det mest bekväma sättet att ta sig fram på kommer inte som en nyhet för någon. Idag är det dock fler som ser över sitt bilkörande och som vill prova hur det är att ta cykeln till jobbet, och känner av fördelarna framför allt i plånboken och konditionen.

Bil är bekvämt, men det är allt

Att bilen är bekvämare än något annat färdmedel är orsaken till varför så många fortfarande väljer att köra bil. Detta trots att avgifterna för att köra bil är mycket höga, bensin- och dieselskatt är dyrt och om du inte ställer undan bilen på sommar kommer du behöva betala hela bilförsäkringen. Trots att det är så pass dyrt är det fortfarande mycket populärt. Det gör att många kommunpolitiker vill göra det ännu mer bekvämt att ta cykeln. Genom att dra fler cykelvägar som inte behöver beblandas med biltrafiken börjar allt fler våga sig ut på cykelsadeln i morgonruschen. Ett sådant initiativ har man tagit i exempelvis Jönköping, där man med kampanjen “Låt bilen stå” försöker engagera folk till att lämna bilen hemma, och många är villiga att testa. Såhär säger pappan i en familj som är med och provar:

– När det här projektet kom upp så kände vi att det kan vara roligt att testa skarpt. Se om vi klarar av det. Det finns många saker som kan bli bra om man klarar av det. Både med hälsa, kondition, frisk luft och mer tid med barnen, säger Olof Gardestrand till SVT.

Det blir intressant att se om det gör någon påverkan för våra koldioxidutsläpp, om det får framtiden utvisa.