Kanske låter det konstigt, och kanske är det en främmande tanke för många, men fenomenet att köpa sin nya bil på nätet är något som växer sig allt starkare. Internet har inte bara ändrat vårt sätt att göra research och ta reda på information inför vårt bilköp, utan själva köpet kan faktiskt även ske hemma framför datorn.

Det kanske kan låta riskfyllt att köpa sin bil via nätet, men alla bilar som säljs online ska vara godkända och säkerhetstestade av speciella ABT-försäljare, enligt en artikel i Dagens Nyheter. Initiativtagare till onlineförsäljningen i Sverige var Bilia, Volvo och Reanult. Och i en undersökning från Cars Online kan 50 procent av de tillfrågade i generationen med födelseår 1980-2000 tänka sig att köpa sin bil online. Detta trots att 55 procent av de tillfrågade i undersökningen svarade att återförsäljarna fortfarande är den viktigaste informationskällan inför ett bilköp, skriver Svenska Dagbladet. För andra åldersgrupper var andelen som kunde tänka sig att köpa en bil online 44 procent, enligt en artikel i Göteborgsposten.

612271-you-win-a-carÄven om det är en yngre generation som tycker att onlineförsäljningar av bilar är särskilt bra så är det oftast inte den generationen som har råd att investera i en bil. Även om man sparar mycket tid och energi genom att ha en egen bil, så kostar det på. Service, besiktning, att byta ut reservdelar, försäkringar, bensin och så vidare. Dessa är bara några exempel på vad som kostar med att ha bil. Många får spara i flera, flera år innan de har råd att skaffa bil.

Men ibland går det helt enkelt inte att vänta. Om man bor på landsbygden, om man har barn eller om man måste pendla till jobbet så kan det vara rent avgörande för livskvaliteten att ha bil. Det är då vanligt att man tar ett lån för att kunna skaffa bil. Det som är viktigt att tänka på om man tar lån är att alltid jämföra låneavtalen hos olika banker, så att man får den bästa dealen. Man kan jämföra låneavtal på advisa ab så att man får en tryggare lånesituation. Detta är speciellt viktigt för den yngre generationen, eftersom man oftast inte har så mycket pengar och har hunnit spara ihop till oförutsägbara händelser ännu.